FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv dette forsøgForetag ny søgning

rød pilMentos i sodavand

Forsøg nr.: 122
Formål: At demonstrere en nærmest eksplosiv overgang fra opløst CO2 til gasformig CO2 i sodavand.
Resume: En mentos-pastil i sodavand får sodavandens opløste CO2 til at gå på gasform med stor hastighed, hvilket skaber en næsten eksplosiv opskumning.
Nøgleord: Faseændring, overfladespænding, tryk, væskedynamik.

Beskrivelse:

Hvis man putter en mentos-pastil ned i en sodavand, får man denne til at bruse meget kraftigt og pludseligt op.

Når CO2 opløst i sodavand skal danne bobler, kan dette ikke bare lade sig gøre midt inde i væsken. Den lille CO2 bobbel skal nemlig modvirke den kraftige overfladespænding, der er i vand, og for at det kan lade sig gøre, skal boblen helst dannes på en lille urenhed i væsken eller på overfladen af beholderen. Helt tilsvarende ser man kun CO2-bobler fra et glas med øl eller sodavand blive dannet på bestemte punkter på indersiden af glasset, og hvis der bobler ekstra mange bobler op fra en fadøl kan man godt regne med, at glasset ikke er helt rent.

Cola og mentos
Cola og mentos. Her er mentos-pastillerne placeret i et måleglas. Man kan også bruge et rør af papir eller pap.

Disse små ujævnheder, hvorpå boblerne kan dannes, findes der ekstra mange af på overfladen af de ru Mentos pastiller, og dette er med til at gøre dem så effektive til at frigøre sodavandens kuldioxid. Ydermere vil pastillernes indhold af akaciegummi (gummi arabikum) reducere vandets overfladespænding, hvorved det bliver endnu nemmere for boblerne at dannes.

Mentos pastiller i en sodavand
Her er en hel pakke Mentos netop puttet ned i en sodavand.

Cola Light eller Diet Coke er bedre end almindelig sukkerholdig cola. Dette skyldes, at overfladespændingen i aspartamholdige lightprodukter er lidt lavere end for sukkerholdige sodavand. Det er altså nemmere at danne bobler i lightsodavand.

En klar fordel ved at bruge lightsodavand er desuden, at væsken ikke er så fedtet, da der ikke er sukker i. Dermed bliver det lettere at tørre op bagefter.

Kemishowet i Århus laver stort show med Mentos og sodavand
Kemishowet i Århus laver stort show med Mentos og sodavand under åbningen af "Natur i Teltet" i 2006.

Mentos-pastillerne kan enten smides direkte ned i en åben sodavand, eller man lave en anordning, hvor pastillerne sidder i en snor eller piberenser lige under låget, hvori der er boret et hul. Man skal så bare hive i snoren for at frigøre pastillerne, og den formindskede åbning gør, at sodavandsstrålen bliver ekstra kraftig.

Mentosforsøget er på ganske kort tid blevet voldsomt populært, og på internettet (for eksempel Google Video) kan man finde utallige af film med forsøget.

Kemishowet i Århus laver Mentos og sodavandforsøg
Kemishowet i Århus laver stort show med Mentos og sodavand under åbningen af "Natur i Teltet" i 2006.

Forklaringen på populariteten skal findes i “viral markedsføring“, hvor sjove videoer indeholdende kommercielle produkter spredes næsten som en slags virus på internettet. Hvis bare videoen er sjov, sender folk den automatisk videre via mail til deres venner, og firmaerne, hvis produkter indgår i filmen, får en masse gratis reklame.

Mentos-forsøget var nu ikke tænkt som et markedsføringsfremstød fra hverken Mentos eller Coca Cola (i USA anvendes normalt Diet Coke i forsøget), men Mentos/Coke-videoer er nu blevet så populære, at man hos Mentos vurderer, at man har fået reklame for over 10 millioner dollars!

Forsøget har været kendt i nogle år, men det blev først rigtig kendt bredt i offentligheden som et science eksperiment i amerikansk TV i 2005. Steve Spangler laver jævnligt sjove fysik- og kemiforsøg i morgenudsendelser på 9NEWS. Steve beskriver selv Mentos-forsøget på sin hjemmeside, og på 9NEWS’ hjemmeside kan man finde Steves videoer (se referencerne).

Steves Mentos-videoer blev hurtigt spredt på nettet via blogs, og forsøget har siden været vist i blandt andet Letterman, The Today Show samt ABCs Good Morning America, og selv Wall Street Journal har skrevet om det. Forsøget menes endeligt forklaret i artiklen af Tonya Coffey fra 2008 (se referencerne).

Den absolut mest populære Mentos-video i øjeblikket er lavet af EepyBird.com ("Extreme Diet Coke & Mentos Experiment"), som har udført et stort forsøg med 200 liter Diet Coke og over 500 Mentos. Forsøget blev lagt på deres hjemmeside den 3. juni 2006, og på kun en uges tid blev videoen set omkring 800.000 gange.

En variant af forsøget består i at putte en hel rulle Mentos (som stadig er pakket ind i sølvpapiret fra pakken) ned i en sodavandsflaske, som straks lukkes til. Flasken rystes let, og den bliver hurtigt stenhård på grund af trykstigningen. Man kan så løsne låget lidt, så gassen lige netop begynder at undslippe, hvorefter flasken kastes hårdt ned på jorden. Låget vil flyve af, væsken presses ud i en kraftig stråle, og flasken flyver langt væk som en raket.

Se videoer af forsøget på Google Video i referencerne.

Faresymbol Bemærk at flasken flyver væk med stor kraft. Sørg derfor for at være langt fra noget, der kan gå i stykker, og kast aldrig flasken, så du har låget væk fra dig selv (hvorved flasken flyver mod dig).

Udstyr og materialer:

grøn pil Sodavandsflaske (1,5 eller 2 liter)
grøn pil Mentos-pastiller

Referencer:

grøn pilSteve Spangler Science.
grøn pilSteve Spangler videoer på 9NEWS.com.
grøn pilMentos-forsøg på Google Video.
grøn pilExtreme Diet Coke & Mentos Experiment.
grøn pilExtreme Diet Coke & Mentos Experiment: The Domino Effect.
grøn pilSteve Spanglers side om The Mentos Experiment.
grøn pilT.S. Coffey: "Diet Coke and Mentos: What is really behind this physical reaction", Am. J. Phys. 76, 551 (2008).

PIRA DCS: 4C30.00 (Termodynamik: Faseovergange) Hvad er PIRA DCS?

Opdateret: 16.06.2008