FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv dette forsøgForetag ny søgning

rød pilSimpelt tågekammer

Forsøg nr.: 90
Formål: At demonstrere tågedannelse.
Resume: Et meget simpelt tågekammer kan bygges med et stort bægerglas, lidt vand, en tændstik og en gummihandske.
Nøgleord: Faseændring, idealgaslov, termodynamik, varme, tryk.

Beskrivelse:

Vand på gasform, som der findes masser af i atmosfæren, er usynligt. Først når vandet danner små vanddråber, kan vi se vandet som hvide skyer eller tåge. Luftens "dugpunkt" er den temperatur, hvor luftens indhold af vanddamp fortættes til flydende vand i bittesmå dråber. Kan man nedkøle luften til en temperatur, der ligger under dugpunktet, kan man altså danne tåge. Dette kan gøres med følgende meget enkle forsøg:

Diagram over hvordan man bygger et simpelt tågekammer
Sådan bygges et simpelt tågekammer. Et bægerglas med lidt vand og røg lukkes af en membran bestående af en gummihandske. Når membranen udvides, dannes tåge i glasset.

Hæld en ganske lille smule vand i et stort bægerglas (stort nok til at få hånden ned i), og luk glasset tæt med en gummihandske, så handsken hænger ned i bægerglasset. Kom nu din hånd ned i handsken og træk den tilbage uden at forseglingen til glasset brydes. Der sker ingenting!

Tågekammer lavet ud af et bægerglas, lidt vand, et par tændstikker og en gummihandske, der trækkes ud for at mindske trykket i glasset
Gummihandsken er placeret over glassets åbning, hvorefter handsken trækkes ud. Derved reduceres trykket i glasset, og tåge dannes inde i glasset.

Gentag nu forsøg, hvor du starter med at smide et par tændte tændstikker ned i vandet i glasset, hvorefter du lukker glasset med handsken. Tændstikkerne danner en lille smule røg, som hurtigt forsvinder. Træk endnu en gang handsken hurtigt ud. Denne gang dannes der tåge inde i glasset! Når handsken føres ind i glasset igen, forsvinder tågen. Forsøget kan gentages mange gange.

Tåge i tågekammer
Til venstre et uekspanderet tågekammer. Til højre er gummimembranen trukket tilbage, og tågen er dannet. Det kan være lidt svært at se tågen på billedet, men i praksis kan man nemt se tågedannelsen.

Når gummimembranen udvides, falder trykket i kammeret, og dette får temperaturen til at falde til under dugpunktet. Dermed skulle der kunne dannes tåge. Tågedannelsen bliver dog betydeligt kraftigere, hvis der samtidigt i kammeret findes en række "kondensationskerner", hvorpå vanddampen kan fortætte. Disse kondensationskerner udgøres i forsøget af røgen fra tændstikken.

Spørgsmål og svar:

Hvad gør jeg, når jeg ikke kan få hånden ned i handsken?

Når du presser hånden ned i handsen, skabes der et overtryk, som gør det svært at få hånden ordentligt ned i handsken. Sørg for at lette lidt på forseglingen, så du kan lukke luft ud, mens du presser hånden ned i handsken. Luk forseglingen helt tæt, før du udfører forsøget. Bemærk dog at det ikke er nødvendigt at få hele hånden ned i handsken; man skal bare kunne hive gummimembranen ordentligt ud, så trykket reduceres i glasset.

Hvorfor virker forsøget ikke?

Det er muligt, at der ikke er nok kondensationskerner i glasset. Prøv at tilføre lidt flere tændte tændstikker, så der kommer lidt mere røg ind (heller ikke for meget, så der hele tiden er tilrøget). Sørg for at forseglingen er helt tæt, når du trækker handsken ud. Handsken skal trækkes hurtigt og meget ud.

Udstyr og materialer:

grøn pil Vand
grøn pil Stort bægerglas
grøn pil Tændstikker
grøn pil Gummihandske

Referencer:

grøn pilLink til forsøg i database på North Carolina State University.
grøn pilLink til forsøg i database på University of Oregon.

PIRA DCS: 4B70.20 (Termodynamik: Varme og termodynamikkens 1. lov) Hvad er PIRA DCS?

Opdateret: 06.04.2005