FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv dette forsøgForetag ny søgning

rød pilBilleddannelse i fri luft

Forsøg nr.: 89
Formål: At demonstrere billeddannelse i et TV og øjets opfattelse af billeder.
Resume: Et billede på en overheadprojektor fokuseres i luften. En lys pegepind viftes hurtigt op og ned i fokusplanet, og billedet dukker op midt i luften.
Nøgleord: Lys, optik.

Beskrivelse:

Hvorfor ser TV billeder ud til at være levende billeder? TV består trods alt kun af en række faste billeder, som vises hurtigt efter hinanden!

Svaret finder vi i hjernen: Hvis en række billeder vises hurtigt efter hinanden, vil hjernen automatisk lade billederne smelte sammen til en levende film. Minimum frekvens ligger typisk på omkring 15 billeder pr. sekund, men jo hurtigere billederne opdateres, des mere roligt og overbevisende virker filmen. Et moderne TV bruger ofte en opdateringsfrekvens på 25, 30 eller 60 billeder pr. sekund, mens en biograffilm som regel optages med 24 billeder pr. sekund.

At hjernen på den måde kan lade enkelte billeder smelte sammen til et helt billede eller ligefrem en film, kan vises med dette simple forsøg:

Billeddannelse i fri luft med overheadprojektor og pegepind
Et billede på en overheadprojektor fokuseres ud i luften, hvor billedet dannes ved at vifte en pegepind op og ned i fokusplanet.

En transparent med et sort/hvid billede (eventuelt bare nogle bogstaver) lægges på en overheadprojektor, der rettes ud i luften - altså således at billedet ikke fokuseres på en skærm. Der må gerne være langt til den nærmeste væg, og denne må gerne være mørk i farven, så man stort set ikke kan se billedet fra overheadprojektoren. Billedet skal være meget svagt og helt ude af fokus.

Nu finder man så det plan i luften, hvor billedet fokuseres. Dette kan gøres med et stykke hvidt papir, som holdes op foran projektoren, og så køres frem og tilbage indtil billedet står skarpt.

Nu tager man en stor tavlepegepind eller lignende og svinger den hurtigt op og ned i det plan, hvor billedet fokuseres. For publikum ser det ud til, at der dannes et billede midt i luften. Man kan prøve sig frem med, hvor hurtigt pegepinden skal viftes op og ned for at forsøget virker.

Billede af tekst dannes i luften, når en pegepind svinges i fokusplan for overheadprojektor
Et billede af en ordet "FYSIKbasen" dannes i luften, når en lys pegepind svinges i fokusplanet for overheadprojektoren. Se også filmen i referencerne.

Det er vigtigt, at pegepinden er meget lys i farven, så den reflekterer mest muligt lys. Har man ikke en lys pegepind, kan man bruge en mørk pegepind, der er beklædt med hvidt papir. I stedet for en lys pegepind kan man bruge en vibrerende snor eller tov.

Spørgsmål og svar:

Kan man ikke bruge et farvebillede?

Jo, men kontrasten bliver større, hvis man anvender et sort/hvid billede. Man kan bare prøve sig frem med forskellige billeder.

Udstyr og materialer:

grøn pil Overheadprojektor
grøn pil Tavlepegepind

Referencer:

grøn pilLink til forsøg i database på University of Iowa.
grøn pil"How television works" (howstuffworks.com).
grøn pilMPEG film af billeddannelse på pegepind fra overheadprojektor (1,08 MB).
grøn pilM. Gardner: "Physics trick of the month: Retinal retention", The Physics Teacher 33, 366 (1995). (http://scitation.aip.org/tpt)

PIRA DCS: 6J11.33 (Optik: Øjet) Hvad er PIRA DCS?

Opdateret: 07.04.2005