FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv dette forsøgForetag ny søgning

rød pilMetal, papir og ild

Forsøg nr.: 80
Formål: At demonstrere at metal er en god varmeleder.
Resume: Et stykke metal placeres oven på et tyndt stykke pap eller papir, der holdes over en flamme. Papiret bliver ødelagt/brændt, bortset fra der hvor metallet befinder sig. Kan også udføres med en mønt på et spillekort.
Nøgleord: Energi, termiske egenskaber, termodynamik, varme, varmekapacitet, varmeledning.

Beskrivelse:

Metal er fremragende til at lede varme, og dette kan demonstreres i et forsøg, hvor man holder et brændbart materiale ind i en flamme, mens et stykke metal presses ind på den anden side af materialet.

Metal på papir absorberer varmen
Et stykke metal (for eksempel en mønt) absorberer varmen fra en flamme. Uden for metallet svides papiret, men under metallet sker der ikke noget.

Forsøget kan laves på mange måder, men man kan for eksempel presse et stykke metal ind mod et stykke papir, der igen holdes ind i en flamme.

Billede af papir og metal, der har været inde i en flamme
Billede af et stykke papir, der har været holdt inde i flammen fra en lighter. Ovenpå lå et stykke metal, og det har beskyttet papiret. Udenfor metallet er papiret brændt.

I referencerne kan man finde beskrivelser, hvor forsøget udføres ved at vikle papir om et pind af aluminium og træ. Aluminiumet leder varmen væk fra papiret, mens papiret brænder ved træet, der ikke kan nå at lede varmen væk.

Man kan også forsøge sig med at placere en mønt på et spillekort eller måske en mønt i et lommetørklæde. Fysikbasen vil meget gerne høre om erfaringer med at anvende forskellige kombinationer af metal og brændbart materiale!

Udstyr og materialer:

grøn pil Tændstikker
grøn pil Papir
grøn pil Metal

Referencer:

grøn pilLink til forsøg i database på University of Michigan.
grøn pilLink til forsøg i database på University of Colorado at Boulder.

PIRA DCS: 4B30.40 (Termodynamik: Varme og termodynamikkens 1. lov) Hvad er PIRA DCS?

Opdateret: 15.02.2005