FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv dette forsøgForetag ny søgning

rød pilKoge vand i papirkop

Forsøg nr.: 78
Formål: At demonstrere vands varmekapacitet.
Resume: En lille kop eller gryde foldes af et stykke papir. I koppen hældes lidt vand, hvorefter koppen holdes over en gasflamme eller sættes på en kogeplade. Vandet kan bringes i kog uden at papiret tager skade.
Nøgleord: Faseændring, konvektion, termiske egenskaber, termodynamik, varme, varmekapacitet, varmeledning.

Beskrivelse:

En lille gryde eller kop foldes af et stykke kvadratisk papir. Se eventuelt foldevejledningen i referencerne. Koppen fyldes med lidt vand og placeres på en kogeplade (eller over en gasbrænder).

Vand koges i kop foldet af papir
To måder at koge vand i en kop eller gryde foldet af papir. Vandets varmekapacitet beskytter papiret.

På denne måde er det muligt at koge vandet uden at papiret tager skade. Fænomenet skyldes, at vandet i koppen absorberer varmen. Vand har en stor varmekapacitet, og det kan derfor absorbere megen energi, uden at temperaturen stiger ret meget. Papiret når altså ikke at blive særlig varmt.

Vand koges i kop af papir
Vand koges i kop af papir. Koppen er lavet af et foldet stykke glittet papir fra et tidsskrift. Lidt vand trænger stadig igennem papiret, men koppen holder.

Forsøget kan for eksempel udføres med to papirkopper, hvor man først varmer på en tom kop - der bryder i brand - for derefter at lave forsøget med en kop med vand.

Bemærk at hvis vandet drypper ud af papiret, bruger du for tyndt papir. Prøv dig frem med forskellige typer papir eller prøv at lægge flere stykker papir sammen. Fysikbasen vil meget gerne høre om erfaringer med at anvende forskellige typer papir/karton/pap og så videre!

Mogens Winther (Amtsgymnasiet i Sønderborg) har påpeget, at teknikken faktisk anvendes i bogen "Hulebjørnens klan" af Jean M. Auel: "En velduftende suppe stod og kogte i en dyrehud, der var anbragt i en gaffel, bundet sammen med remme, som holdt suppen over ilden. Kvinderne så vagtsomt efter, at overfladen af den kogende suppe nåede op over flammernes rækkevidde, for på den måde sikrede man sig, at temperaturen i skindet forblev så lav, at der ikke gik ild i det."

Udstyr og materialer:

grøn pil Gasbrænder
grøn pil Vand
grøn pil Papir

Referencer:

grøn pilLink til forsøg i database på University of California, Irvine.
grøn pilLink til forsøg i database på Montana State University.
grøn pilSådan foldes en papirkop.

PIRA DCS: 4B50.20 (Termodynamik: Varme og termodynamikkens 1. lov) Hvad er PIRA DCS?

Opdateret: 07.02.2006