FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv dette forsøgForetag ny søgning

rød pilMetal i mikrobølgeovn

Forsøg nr.: 63
Formål: At demonstrere virkemåden for mikrobølgeovne, samt hvorfor det kan være farligt at putte metal i en mikrobølgeovn.
Resume: Forskellige metalgenstande puttes ind i en tændt mikrobølgeovn.
Nøgleord: Effekt, elektriske felter, elektromagnetisk stråling, elektromotorisk kraft, induktion, ledningsevne, mikrobølgeovn, modstand, ioniseringspotentiale, spektralanalyse, stående bølger, svingninger, varme.

Beskrivelse:

De fleste ved, at det kan være farligt at putte metalgenstande ind i en mikrobølgeovn. Forsøget her demonstrerer hvorfor.

Metalgenstande puttes ind i en tændt mikrobølgeovn
Metalgenstande puttes ind i en tændt mikrobølgeovn. Et glas vand absorberer overskydende mikrobølger.

Et glas vand stilles ind i mikrobølgeovnen. Ved siden af glasset lægges en ske, hvorefter lågen lukkes, og ovnen startes på maksimum effekt. Efter lidt tid tages skeen ud. Skeen er muligvis blevet en anelse varmere, men ellers er der ikke sket noget specielt.

Herefter tages et stykke aluminiumsfolie, som krølles sammen og lægges ind i ovnen. I stedet for alufolie kan man for eksempel anvende ståluld. Ovnen tændes nu, og efter få sekunder begynder alufoliet at lyse, gnistre og måske brænde. Ovnen stoppes straks.

Aluminiumsfolie og ske i tændt mikrobølgeovn
En krøllet klump aluminiumsfolie og en glat ske i en mikrobølgeovn. Hvis skeen ikke har skarpe kanter, er det kun foliet, der vil begynde at gnistre og gløde. Se film af forsøget med alufolie i referencerne.

Forsøget viser, at det godt nok kan være farligt at putte metal ind i en tændt mikrobølgeovn, men der opstår først farlige situationer, hvis metalgenstandene er meget tynde eller har meget skarpe kanter eller spidser. Mikrobølgeovnens stråling vil nemlig inducere elektriske strømme i metallet, og der hvor der for eksempel er små spidser, vil det elektriske felt kunne skabe feltionisation af luften i oven, eller de store strømme vil opvarme og smelte metallet.

Faresymbol Bemærk at forsøget med aluminiumsfolien kan være meget voldsomt og kan skade ovnen.

Noget at tænke over: Hvis det altid er farligt at udsætte metal for mikrobølgestråling, hvorfor har man så lavet ovnens vægge af metal?

Spørgsmål og svar:

Hvorfor skal der være vand inde i mikrobølgeovnen?

Ifølge producenterne skal der i ovnen altid være et materiale, der kan absorbere mikrobølgerne. Ellers kan strålingsintensiteten vokse så meget, at magnetronen (der genererer mikrobølgerne), bliver beskadiget. For at undgå dette, kan man placere et glas vand inde i ovnen. Vandet dæmper dog også strålingen, så forsøg i mikrobølgeovnen ikke bliver så kraftige. Forsøget kan også laves uden vand, men så bør man benytte en ovn, der kun er beregnet til fysikforsøg!

Hvorfor gnistrer det, når jeg har en ske inde i mikrobølgeovnen?

Det skyldes, at du bruger en ske, der enten har skarpe kanter eller små spidser/ujævnheder. Brug en helt glat og ren ske uden skarpe kanter.

Udstyr og materialer:

grøn pil Vand
grøn pil Mikrobølgeovn
grøn pil Aluminiumsfolie
grøn pil Ske

Referencer:

grøn pil"How microwave cooking works" (howstuffworks.com).
grøn pilD.A. Wardle: "Absorption of microwaves in the microwave oven", The Physics Teacher 39, 210 (2001). (Metode til at måle kvantitativt på mængden af absorberet stråling via temperaturændring i et glas vand.) (http://scitation.aip.org/tpt)
grøn pilMeget detaljeret gennemgang af mikrobølgeovne via Java applets.
grøn pilKort introduktion til mikrobølgeovne.
grøn pilQuick Time film af aluminiumsfolie i mikrobølgeovn (1,11 MB).

PIRA DCS: 5N10.00 (Elektricitet og magnetisme: Elektromagnetisk stråling) Hvad er PIRA DCS?

Opdateret: 08.12.2004