FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv dette forsøgForetag ny søgning

rød pilSimpel, stærk elektromagnet

Forsøg nr.: 24
Formål: At demonstrere en simpel og meget stærk elektromagnet.
Resume: En stærk elektromagnet kan laves med et 9 volts batteri.
Nøgleord: Induktion, magnetfelter, magnetisk kraft, magnetisme, kræfter.

Beskrivelse:

En elektromagnet kan laves ganske simpelt med en spole, en jernkerne og en strømforsyning. I praksis kan man faktisk bruge et helt nyt 9 volts batteri, da et sådan vil levere omkring 2 A strøm i flere sekunder efter at være blevet kortsluttet over en spole.

Diagram over en stærk elektromagnet med jernkerne, spole og batteri
Diagram over en stærk elektromagnet med jernkerne, spole og batteri. Normalt vil selv en voksen mand have svært ved at trække åget af jernkernen.

Hvis man ydermere laver jernkernen som en hestesko med et jernåg, så har man et forsøg, hvor publikum kan prøve kræfter med elektromagneten. Magneten kan faktisk konstrueres til at være så stærk, at der skal 2-3 voksne mænd til at skille åget fra jernkernen.

Meget stærk elektromagnet lavet af jernkerne, spole og batteri
Meget stærk elektromagnet lavet af jernkerne, batteri og spole med 300 vindinger. Batteriet skal være helt nyt. Alternativt kan man anvende en 2-3 A strømforsyning.

Laver man forsøget med et batteri, så bliver dette hurtigt opbrugt. Mere økonomisk er det at anvende en strømforsyning, der kan levere mindst 2 A.

To personer prøver kræfter med en elektromagnet lavet af et 9 volts batteri
To personer prøver kræfter med et 9 volts batteri.

Forsøget kan eventuelt laves ved at binde et reb i både åg og jernkerne. Man kan så lade flere personer forsøge at skille den ad. Er strømmen høj nok (og spolen korrekt dimensioneret), så vil elektromagneten vinde den konkurrence.

Faresymbol Hvis du laver forsøget med et batteri i stedet for en strømforsyning, så må du ikke bruge et genopladeligt batteri. Disse kan eksplodere, når de kortsluttes.

Spørgsmål og svar:

Hvorfor sidder åget ikke særlig hårdt fast?

Der løber nok ikke en særlig stor strøm igennem spolen. Prøv at indsætte et amperemeter for at måle efter. Prøv eventuel med en anden spole, der har et andet vindingstal.

Udstyr og materialer:

grøn pil Spole
grøn pil Batteri
grøn pil Jernkerne med jernåg

Referencer:

grøn pilS. Devons: "The search for electromagnetic induction", The Physics Teacher 16, 625 (1978). (http://scitation.aip.org/tpt)
grøn pilQuick Time film af to personer, der forsøger at skille elektromagneten ad (1,85 MB).

PIRA DCS: 5G20.70 (Elektricitet og magnetisme: Magnetiske materialer) Hvad er PIRA DCS?

Opdateret: 03.11.2004