FYSIKbasen.dk - Den danske database for pædagogiske undervisningsforsøg til fysiklærere
Forside Nyheder Forsøg Om siden Kontakt English
Gå en side tilbageUdskriv dette forsøgForetag ny søgning

rød pilLyd gennem menneskekæde

Forsøg nr.: 23
Formål: At demonstrere signaloverførsel gennem menneskekæde.
Resume: Lyd, der omdannes til elektrisk signal, kan sendes gennem en meget lang kæde af mennesker, der holder hinanden i hånden.
Nøgleord: Elektriske kredsløb, impedans, ledningsevne, Ohms Lov, højttaler, lyd.

Beskrivelse:

En lang kæde af mennesker, der holder hinanden i hånden, kan faktisk godt bruges som en menneskelig ledning. Kæden kan betragtes som en lang serie af modstande.

Lyd sendes gennem en menneskekæde, der bruges som ledning
Lyd sendes gennem en menneskekæde, der bruges som en elektrisk ledning.

Først forbindes en discman (eller MP3-afspiller) til en forstærker. Denne forstærker forbindes til en anden forstærker, hvis udgang fører til en højttaler. Man kan altså nu afspille musik direkte til højttaleren.

Udstyr til forsøget
Udstyr til at sende lyd gennem en menneskekæde. Den røde ledning, der forbinder de to forstærkere, afbrydes og erstattes af mennesker.

Nu afbrydes signalkablet (den røde ledning, ikke den sorte!), og man prøver i stedet at bruge sig selv som ledning. Sæt et bananstik i hver af de to forstærkere, og brug fingrene til at skabe kontakten. Nu hører man igen musikken i højttaleren, men musikken er der kun, så længe man selv er forbundet som "menneskelig ledning".

Lyd sendes gennem en kæde af 4 børn
Musik sendes igennem 4 børn.

Forsøget virker kun, hvis forstærkeren, der modtager signalet, har en indgang med høj impedans. Modstanden i et menneske måles typisk i kiloohm eller megaohm, og hvis forstærkerens indgangsimpedans er bare nogenlunde sammenlignelig, så vil signalet faktisk kunne forstærkes op til hørbar musik.

Lyd sendes gennem en lang kæde af mennesker
Lyd sendes igennem en lang kæde af mennesker. Hvis bare én person slipper, holder musikken op med at spille.

Hvis bare én eneste person slipper et sted i kæden, vil musikken straks stoppe. Det er her en god idé, at man sørger for højlydt at dirigere og fortælle, hvem der skal slippe i kæden, for ellers prøver flere personer det på samme tid.

I referencerne kan man se en video med forsøget, hvor 139 mennesker indgår i kæden.

Spørgsmål og svar:

Hvorfor kan jeg høre musikken, selv når jeg slipper ledningen?

Du bruger måske den forkerte udgang på forstærkeren. Forbind rød udgang til rød indgang og sort udgang til sort indgang. Sørg for at erstatte den røde forbindelse (signalet) med menneskekæden. Alternativt er kæden af mennesker for tæt sammenklumpet. I så fald kan lyden overføres kapacitivt. Stræk kæden ud i en lang, lineær kæde.

Hvorfor kan jeg ikke høre nogen musik?

Start altid med at forbinde forstærkerne direkte, så du kan høre i højttaleren, om musikken kommer fint igennem forstærkere, ledninger og højttaler. Hvis alt dette virker, men musikken forsvinder såsnart du indsætter dig selv som ledning, så har du muligvis ikke ordentlig forbindelse til ledningerne. Tag bedre fat. Alternativt kan det være, at forstærkeren ikke har den rette indgangsimpedans, således at al spændingsfaldet ligger over dig (og intet "når frem" til forstærkeren).

Udstyr og materialer:

grøn pil Højttaler
grøn pil Forstærker
grøn pil Discman

Referencer:

grøn pilRealplayer film fra åbningen af Dansk Naturvidenskabsfestival 2002. Der laves en menneskelig ledning bestående af 139 personer (2,24 MB).

PIRA DCS: 5F20.13 (Elektricitet og magnetisme: DC kredsløb) Hvad er PIRA DCS?

Opdateret: 31.01.2005